TISZABURA

keres

A tartalomhoz

Főmenü:


Védőnői szolgálat

Intézmények


Bakóné Márton Magdolna
védőnő

Környezetünk védőnői szemmel


A védőnői szolgálat az egészségfejlesztés szemléletének és gyakorlatának mozgatójaként, részben megvalósítójaként 90 éve működik a megelőző ellátás rendszerében. A védőnői munka része a várandós anyák,0-6 éves korosztály és az iskolások ellátása. A gondozás kiterjed az anyán és a csecsemőn túl a család nőtagjaira a női életszakaszoknak megfelelően prevenciós célból.

Védőnői ellátás legfontosabb szempontjai még a következők:

 • Családtervezés: női szerepre, anyaságra való felkészítés
 • Családon belüli erőszak, bántalmazás felismerése
 • Káros szenvedélyek ellenni küzdelem
 • Egészségfejlesztő, értékközvetítő módszerek alkalmazása, melynek célja a lakosság egészségi mutatóinak folyamatos javítása
 • Fertőző betegségek megelőzése


Hosszú évek tapasztalatai mutatják, hogy nagyon sok teendők van a családok felvilágosítása terén. A minden napi munka során nem jut elegendő idő ezekre a feladatokra ezért lenne szükség egy állandó, lehetőleg heti rendszerességgel ismétlődő nyitott programnak a lakosság számára. Amikor lehetőséget biztosítanánk számukra egészségükkel, életvitelükkel, táplálkozásukkal kapcsolatos ismeretek bővítésére.

A falu egy viszonylag zárt közösség, az itt élő emberek életét a tradíciók behatárolják. Erősen élnek a hagyományok. Nem a tanult szakember véleménye a döntő gyermek nevelés során. Inkább az idősebb családtagok olykor már elavult tapasztalatai érvényesülnek. Sokszor teljesen érthetetlen módon falba ütközik az egészségügyi szakember, ha megkísérli meggyőzni a családot a legújabb szakmai állásfoglalásról.
A lakosság életkörülményeit a munkanélküliség és az ebből eredő kilátástalanság jellemzi. Lakás körülményeik a kedvezményes lakás vásárlással és építéssel sem oldódott meg. Hiszen a berendezési tárgyak hiányoznak. Sok lakásból hiányzik a villany, víz, WC. Télen csak egy helyiség fűtésére van lehetőség. Ahová az együtt élő generációk tagjai összezsúfolódnak, s melegágyát hozzák létre a különböző betegségeknek. A helyi lakosság legjellemzőbb betegségei is mind életmódjuknak, z alacsony higiénés kultúrájuknak, és sok esetben anyagi lehetőségeik korlátozott voltának következményei.
Tiszaburán nem mutat csökkenést a születések száma az országos átlaghoz viszonyítva. Évek óta nem csökken a veszélyeztetett várandós anyák száma. A leányok között gyakori, hogy az általános iskolából kimaradnak terhességük miatt ,vagy éppen csak elvégzik az iskolát és nyáron már teherbe esnek. A mai gyerek felvilágosultsága ezen a területen nem vehető észre. A szülők nagy része örömmel fogadja a nem várt gyermeket. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy minden esetben befogadja és nem taszítja ki a család az ilyen terhességből született csecsemőket. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a családok nagy részét nem zavarja a növekvő létszám, más részt pénzforrási lehetőség is a kis családtag. Ezzel a lépéssel a fiatal anyuka végleg kizárja magát a továbbtanulási lehetőségekből. itthon marad és élete végéig gyerekeket, nevel. Kimarad az életéből a fiatalság élménye. A mi lányaink korán felnőtté válnak.
Szinte megmagyarázhatatlan módon taszítják el maguktól a fogamzásgátlási lehetőségek széles skáláját.
A fiatalok már általános iskolás korban elkezdenek dohányozni, a családtagok és a barátok hatására. A korán elkezdett cigarettázás legtöbbször felnőtt korban is megmarad.
Területünkön jelentős számban fordul elő hepatitis B ill. C fertőzés. A terhes anyák kötelező szűrővizsgálata és a donorok szűrése óta tudjuk nyomon követni a számukat.
A csecsemők és kisgyermekek viszonylagos védettséget élveznek a szoptatás alatt. Szerencsére az anyák jelentős része választja a táplálásnak ezt a módját. Elválasztás után azonban a gyerekek jelentős része éhezik. Dystrophias,a trophias gyerekekké válnak. Ennek oka a rendszertelen és minőségileg nem megfelelő táplálék. A gyermek nem "kis felnőtt". Más a kalória ,fehérje igénye. Hiszen a növekedés más fajta táplálást igényelne. A koruknak megfelelő táplálás a későbbi szellemi teljesítményüket is jelentősen befolyásolja.
Dohányzó terhes anyukáknál vagy a dohányos környezetben élőknél gyakrabban fordul elő éretlen koraszülés. A koraszülött csecsemőknél gyakori a mentális retardació. Az eredetileg mentális retardacióként induló fejlődési zavar gyakran értelmi fogyatékosságba megy át.

A közösségben ( óvoda, iskola ) nagyszámban terjed a fejtetű, lapostetű.

Gyakori gyermekbetegségek és következményei:

 • Légúti megbetegedések - zsúfolt, egészségtelen levegőjű lakás, dohányfüst
 • Hasmenés, fejtetű, rühesség, bőrfertőzés - higiénés szokások alacsony színvonala
 • Folyamatos kezeletlen fülgyulladások - a kezelés elhanyagolás következményei: - nagyot halás
 • Alultápláltság, éhezés -soványság, fizikailag nem terhelhetők, iskolában nem tudnak figyelni. -Vitamin hiány, anaemia alakul ki
 • HBSAg pozitív - újszülöttek védelme, családtagok szűrése, felkészítésük arra ,hogy a ne terjedjen tovább
 • Koraszülések - éretlenségük következményei, oka lehet a a dohányzás, hiányos táplálkozás
 • Hepatitis - nem megfelelő higiénés viszonyok, WC-k hiánya, nem megfelelő tisztaság
 • TBC - nem megfelelő táplálkozás, rossz lakás körülmények
 • Anorectalis és székletszűrés során kimutatott kórokozok: Trichuris Trichuria Az óvodai közösségben : Gardia Lambia, Ascaris, Enterobius Vermicularis.


A lakosság körében népszerű elfoglaltság az orvoshoz járás.Viszont a vények kiváltása már gondot okoz ,az anyagi lehetőségeik szabják a határokat
A kisgyermekeket néhány nap elteltével visszahozzák, hogy nem javul, majd a beszélgetésből kiderül nem is volt mitől: gyógyszerre már nem jutott pénz. A szülők a legfontosabb gyógyszereket sem tarják otthon: lázcsillapító, hashajtó, hasfogó, kötszerek a seb ellátáshoz stb.
Ha panasz van, azonnal keresik az első orvost. Nem számolnak azzal a lehetőséggel, hogy hétvégén és ügyelet idején gyógyszertár nincs nyitva. Láz esetén azért kell orvos, mert nincs otthon lázcsillapító és nem akarnak lázat csillapítani hagyományos módszerekkel sem: "megfőnne a kisgyermek tüdeje".
A fejtetű terjedése országos jelenség. Tiszaburán kimutatható gócok találhatók, szinte csak néhány család a terjesztője. A kellemetlen élősködő azonban csak akkor pusztul el, ha komolyan vesszük a védekezést, és észlelés után azonnal hozzá fognak a kezeléshez. A család szégyenként éli meg ha valamelyik kisgyermek hajában tetű van. Szégyellik. de a legtöbben itt meg is állnak. Nem mernek tetűirtót vásárolni, nem hajlandók lekezelni a fejet. Sok egyéb kifogás mellett az élősködő vígan terjed és a család összes tagja elkapja már, de még kezelés nem történt.
Ez a fajta szégyen érzett is érdekes szemléletet tükrözz.
Ha a kisgyermekek betegek, mint említtettem, elviszik orvoshoz, ha kell a kórházba is. Azonban a szülők saját felelősségükre hozzák haza a kisdedeket gyógyulatlanul. Sokszor az a válasz, hogy hiányzott itthon. A várandós anyukák panasz esetén mentőt hívnak (hangos szirénával, sürgősen érkezik gyakran a rohamkocsi). Gyakori, hogy anyuka már másnap saját felelősségére zárójelentés nélkül, orvosi tanács ellenére távozik, mert ott nem érezte jól magát.
A korai, gyakori gyerekszülés, a családtervezés hiánya, az alultápláltság megviseli az asszonyok szervezetét, az átlagnál gyorsabban öregszenek. A termékenységgel kapcsolatos magatartásuk, a terhesség viselése ösztönös, természetesnek tartják. Gyermekeiket is erre nevelik.

A legközvetlenebb, legtoleránsabb kapcsolatot kell kialakítani a családokkal, úgy kell őket elfogadni amilyenek. Nem szabad ítélkezni felettük. Hanem saját környezetükön belül kell megpróbálni, megérteni és segíteni a család összetartására való törekvéseiket, melyet behatárolnak a tradíciók és a szűkös anyagi lehetőségeik.

Az Egészségügyi Világszervezet ( WHO ) szerint a gyermekek a mi mai befektetésünk a holnap társadalmába.

Tematikánkat ennek szellemében kell felépítenünk.

Ideális helyzet lenne, ha minden terhesség tervezett lehetne és minden gyermek tervezett gyermekként jönne a világra. Nem szabadna gyerekeknek gyermeket szülni. A fiatal anyák újszülöttjei nagyobb valószínűség szerint születnek kis súllyal. Az alacsony születési súly megnöveli az egészség károsodás rizikóját.
Elégtelen, helytelen táplálkozás megromlott egészséghez vezet, alultápláltság elsősorban a szegénységben élő csecsemők és kisgyermekek körében jelentkezik. Őket életkorukhoz képest alacsony növés jellemzi, szellemi fogékonyságuk elmarad a korosztályuktól.
Szakszerűtlen, egészségtelen étrend elhízáshoz vezet, mely megnöveli a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát

Javasolt egészségnevelés programok:

 • Serdülők egészsége
 • Pszichoszociális fejlődés és lelki egészség
 • Felelős gyermek vállalás
 • Családtervezés, fogamzásgátlás, optimális gyermek szülési időpontok, felkészülés a terhességre
 • Korai terhességek elkerülése-fogamzásgátlás módszereinek ismertetése
 • Terhességről
 • Az újszülött és a kisgyermek körüli teendőkről
 • Lázcsillapítási módok megtanítása
 • Betegségekről: 1-es típusú cukorbetegség
 • 2-es típusú cukorbetegség
 • Túlsúly és az elhízás következményeiről
 • Alultápláltságról
 • Allergiás betegségek
 • Mozgás szervi betegségek
 • Mentális problémák, pszichiátriai betegségek
 • Gyermekek életmódjában rejlő kockázati tényezők ( rizikó faktorok ) : dohányzás, alkohol, drog
 • Fiatalok szexuális aktivitása, benne rejlő veszélyek
 • Nemi úton terjedő fertőző betegségek: hepatitis,trichomonas stb
 • Egészséges táplálkozás alapjai
 • Főzéssel egybe kötött táplálkozási bemutató: ételkóstoló
 • Sport népszerűsítése: nem egyenlő a fizikai munkával


Az emberek a megszokott módon élnek nehezen változtatnak étkezési szokásaikon, életmódjukon.
Ezért a foglalkozásokon elhangzottakat többször kell megismételni, visszatérni az előzőleg elhangzott témákra. Visszakérdezni mi maradt meg bennük, mit tudnak otthon hasznosítani.

Minél többen vesznek részt a foglalkozásokon annál többet szereznek tudomást róla. Legfontosabb megnyerni az emberek bizalmát és utána a megvalósítás már könnyebbnek tűnik.
Az emberek főleg a betegségükkel vannak elfoglalva, sokszor eltúlozzák ezeket. Egymás között megbeszélik ami nem a leghasznosabb, hiszen két betegség sem egyforma. Fontos lenne, ha szakemberekkel tudnák ezt megosztani.
A fiatalok fogékonyak az ő bevonásuk a programba azért fontos, mert a gyakran a gyerekeken keresztül lehet a legjobban hatni a szülőkre.

Az egészségterv megvalósításának legfőbb célja, hogy az emberek megvalósíthassák a bennük rejlő lehető legjobb egészséget ,ezáltal csökkenteni tudják az elkerülhető betegségek és a halálozás okozta társadalmi terheket, nem csak a ma embere hanem a jövendő felnőttek és a következő generációk tekintetében is.

Kezdőlap | Tiszabura | Intézmények | Napjaink | Tallózó | Oldaltérkép


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe