TISZABURA

keres

A tartalomhoz

Főmenü:


Tiszabura napjainkban

Tiszabura


Az állami támogatási rendszerből fakadóan jelentős problémákkal és finanszírozási gondokkal küzdő önkormányzatunk és a roma származású faluvezetés elkötelezett híve a leghátrányosabb helyzetű emberek életkörülményei, a falu helyzetének javításának. Az elmúlt négy és fél éves időszakra visszatekintve több jelentős eredményről számolhatunk be.

Évente sikeresen pályázunk szilárd burkolat nélküli útjaink aszfaltozására, útalap építésére. 2004-ben egy, 2005-ben két földutunk kapott szilárd burkolatot. Nemrég adtuk át a szintén pályázati forrásokból megvalósult játszóterünket, a Gyermekjóléti és Családsegítő Központ épületét, óvodánk új csoportszobával bővült, felújításra került orvosi rendelőnk, művelődési házunk és könyvtárunk. A rendkívül magas gyermekszám következtében hamarosan kibővítjük a helyi általános iskola épületét.

A korábbi PHARE alapból folyósított összegek révén megkezdtük a cigánytelep rehabilitációját-felszámolását új telkek kialakításával, közművesítésével.

A kistérségi munkaügyi központjával karöltve több sikeres közmunkaprogramot bonyolítottunk le általában három-négy hónapos ciklusokban. Kiemelhetjük a 2004-2005- évi közmunkaprogramunkat, melynek révén minisztériumi finanszírozásból (csekély önrész mellett) fél éves turnusban összesen 117 munkást foglalkoztattunk köztisztasági, útkarbantartó, zöldterület kialakítási és gondozási valamint családsegítő szerepkörökben. Ennek révén komoly eredményeket értünk el a falu látványképének javításában csinosításában (díszcserjék, fák, virágágyások ültetése, új zöldterületek kialakítása, a falu tisztaságának biztosítása.

A munkaügyi központtal közösen szerveztük a helyi és környező településekről érkező fiatal és idősebb korosztályhoz tartozó diákok részvételével zajló, ács, kőműves, biztonsági őr, könnyűgépkezelő, útkarbantartó, parkgondozó betanító, illetve OKJ-s képzéseinket, s a bizonyítványt szerzett személyek közmunkaprogramjaink során kerültek foglakoztatásra.

Pályázati úton nyert összegekből finanszíroztuk a helyi hulladékgyűjtés és szállítás megteremtését, konzorciumi partnerként megteremtettük a Második Otthon elnevezésű tiszaburai intézményt, mely a leghátrányosabb helyzetű gyerekek ellátására, szabadidős tevékenységeinek koordinálására jött létre.

Támogatjuk iskolánk legtehetségesebb tanulóit, az évzáró ünnepségek során 3 éves hagyományra tekint vissza, hogy a képviselők tiszteletdíjuk bizonyos hányadának felajánlása révén értékes ajándéktárgyakat (kerékpár, DVD-lejátszó) vehetnek át iskolánk legjobb tanulói, sportolói. Nagy népszerűségnek örvend a Fiatal Romák Országos Szövetségével közösen szervezett, lebonyolított tehetséges roma gyerekek számára szervezett balatoni táborozásunk.

Az 554 óvodába és iskolába járó gyermek 99 %-a önkormányzati támogatásban részesül (ingyenes könyv, étkeztetés).

Hangsúlyt fektetünk a helyi sport- és szabadidős tevékenységek fejlesztésére. Ennek keretében új műfüves többfunkciós sportlétesítmény kivitelezésére pályáztunk, gyermekcsapataink rendszeresen eljutnak a különböző diákversenyek országos döntőjéig, a helyi labdarúgócsapat a megyei második vonalban jelenleg listavezető, községünkben neves szponzorok bevonásával (mint az ausztrál-magyar illetékességű E-Banc) bonyolítjuk le a Farkas Mihály és a dr. Berrár Mihály vándorkupákat, gyermeklabdarúgó tornákat.

Immár két éves múltra tekint vissza, hogy községünk ad otthont a Tiszaburai Művészeti Alkotótábornak, amelynek keretében községünk lakói megismerkedhetnek a világhírű Gálfy-Bódi Tamás és neves művészbarátai alkotásaival (az itt készült képekből, grafikákból az augusztus 20-ai ünnepségek keretében rendezünk kiállítást), az idén 15. alkalommal rendeztük meg - neves művészvendégek fellépésével - Országos Roma Falunapunkat.

Nemrég fogadta el képviselőtestületünk a község településrendezési tervét, amelyben nagyszabású, a falu jövőjét alapvetően meghatározó célkitűzéseket fogalmaztunk meg.

A tervek szerint községünk megközelíthetősége, infrastruktúrája jelentősen javulna - az országos fejlesztési tervekkel összhangban álló - Heves felé vezető főút valamint az új tiszai közúti híd megvalósulásával, a tiszaroffi központi szennyvíztisztító telep és a tiszaburai szennyvízhálózat kiépülésével, 8 km burkolat nélküli belterületi út aszfaltozásával, illetve a rossz karban lévő útszakaszok felújításával, modern piaccsarnok felépítésével.

2008-ig meg kívánjuk valósítani ivóvízminőség-javító programunkat, hogy a magas vas és arzéntartalom lecsökkenésével egészséges ivóvizet biztosítsunk a lakosság számára (terveink között szerepel a vízműtelep teljes rekonstrukciója, új artézi kutak fúrása is). 2009-re megvalósul a csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése, a külterületi vízrendezés, ugyanerre az időszakra tervezzük az értékes növény- és állatvilág lakóhelyét jelentő folyó menti körzet védett területté való nyilvánítását.

A falu turisztikai vonzerejének növelése, mindannyiunk pihenése, felüdülése érdekében korszerűsítjük meglévő szabadstandunkat (partrendezés, megfelelő kiszolgáló épületek létesítése), valamint a "Káposztaföld" kitűnő homokos partján strandot, a gát innenső oldalán új kereskedelmi övezetet (tiszai halászatot, horgászatot bemutató szabadtéri kiállítás, főzőversenyek, gasztronómiai rendezvények, igényesebb turisták, nyaralók igényeit is kielégítő szolgáltatások kaphatnak helyet ezen a területen) szeretnénk létrehozni.

Mintegy 26 ha-os területen erdősítést tervezünk, s a ligetek tisztásai adnak majd otthont a különböző szabadtéri programoknak, fogadják az idelátogatókat (szabadtéri múzeum védett növények, állatok bemutatása, községi majálisok, falunapok színhelye, turista-központ, erdei tornapálya, erdei játszótér, az ún. piroskai részen új szabadidőközpont tenisz, kézi- és kosárlabda pályákkal, szabadtéri tornaszerekkel, öltözőkkel, továbbá új szabadtéri színpad a Tisza mentén, erdei iskola és oktatási centrum a mai sportpálya helyén).

A természetjáró turizmus fellendítését szolgálná a madármegfigyelő-helyek, kilátók, esőbeállók, tűzrakóhelyek, ismertetőtáblák (a helyben látható flóra és fauna bemutatása), erdei sétautak, a tiszai gáton futó valamint a település központot és
az új zöldterületeket összekötő kerékpárutak megvalósítása.

A csónakázó tavat szegélyező új parkerdő mellett a Hősök tere és a református templom térségében létrehozandó közpark továbbá az utcák mentén virágzó fák, színeslombú illatos díszcserjék ültetésével, igényes, dekoratív virágágyások, pihenőpadok létesítésével, a Dózsa Gy. utca díszburkolásával, sétáló utcává alakításával kívánjuk barátságosabbá, hangulatosabbá tenni falunk arculatát

A turisták fogadását, községünk könnyebb megközelíthetőségét segítené elő a korábban üzemelő pélyi kompátkelő üzembe állítása , valamint ennek közelében új csónak- és kishajó-kikötő kiépítése.

A meglévő parasztházak felújításával, a falusi vendéglátás meghonosításával (terveink szerint a déli, Tiszaroffal szomszédos térségben és Pusztataskonyban kívánunk hétvégi házas üdülő- és pihenőterületet kialakítani ), valamint a Honvéd és Dankó utcák meghosszabbításában új lakókörzet létrehozásával könyvelhetnénk el jelentés sikereket.

Terveink megvalósítása természetesen több év, több évtized kitartó munkáját, és sok százmillió forintos beruházásokat igényelnek majd. Mindezek közép- és hosszútávú megvalósulásával komoly lépéseket tehetünk Tiszabura fejlődése, vonzóbbá tétele, elismertsége terén, melynek révén községünk a felüdülést, falusi romantikát kedvelők kedvelt pihenőhelyévé, modern üdülőfaluvá válhat.
Kezdőlap | Tiszabura | Intézmények | Napjaink | Tallózó | Oldaltérkép


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe