TISZABURA

keres

A tartalomhoz

Főmenü:


Lovagrendi település - Tiszabura

Napjaink > Ez történt...


A MÚLT MEGBECSÜLÉSE,
JELENÜNK HITE, JÖVŐNK ZÁLOGA


Hiába erősödött fel május 1 -re az előző nap még nyugodt szél, hiába vetette ki adóját a tavaszias nyárra a hideg, a falu sportpályáján már kora reggel látszott, hogy ünnepre készül a település. A kirakodó vásárosok "hada", a főzőverseny helyszínének "nyüzsgése" jelezte :"Jóízű" majális várja az érdeklődőket, akik, köszönhetően a zenés ébresztőnek is, már a korareggeli órákra, fittyet hányva szélre és hűvösre, megtöltötték a zöld gyepet.

Mindehhez kiváló körítés volt a burai gyerekek "Föld Napja" tiszteletére megrendezett kiállítása, amely a Kultúrház nagytermében nyerte el sok felnőtt elismerését azzal, hogy ötletesebbnél - ötletesebb rajzokkal, s "kézügyes" remekekkel figyelmeztetett és óvott is mindenkit: Ez a Föld, ez a Világ csak közös akaratunkból maradhat "szépen" a miénk! Ifj. Farkas László polgármester ünnepi megnyitója után ugyanezt a komoly üzenetet tolmácsolta szóban, versben, táncban és énekben a gyerekek ünnepi műsora, bizonyítva a burai "utánpótlás" tehetségét, s felkészítő pedagógusaik szakmai hozzáértését. A fiatalság utat mutató színpadi műsorát követően valóban széppé kerekedett a Majális. Jó hangulattal, még jobb ízekkel és a lehető legrangosabban, amihez feltétlenül hozzájárult a környezetbarát módon kicsinosított Csónakázó - tónál megrendezett központi program. Itt ugyanis a község kopjafáját és a Szent Lázár Lovagrend emléktábláját avatták fel a déli harangszó, s nemzeti himnuszunk felcsendülése után. Túró Vanda értően ügyes mondanivalóval fűszerezett szavalata után , a helyi képviselő testület doayen-je, Kneifel Gyula, mint ötletgazda, felidézve a kopjafa állítás, valamint a Május 1-ék történetét, velősen mély gondolatokkal támasztotta alá azt, hogy európai csatlakozásunk 3. évfordulóján sem szabad megfeledkezni arról, hogy a MUNKA ünnepének fényét manapság éppen a dolgos, szorgalmas kezek tétlenségre ítélt sorsa homályosítja el .

VisszaPlayTovább


A polgármester úr ezek után, köszöntve a rangos vendégeket, valamint a szépszámú érdeklődőt, a falu kopjafája előtt fejezte ki reményét, oly módon, hogy nyomatékosította: ha közösen tenni kíván jövőjéért a falu, akkor ez a kopjafa ezred év múlva is hirdetni fogja az egykoron itt élő ősök, elődök élni- és tenni akarását. Azt, hogy ehhez segítség, érző, humánus támogatás is kell, a Szent Lázár Lovagrend tagjainak a jelenléte, s az általuk az ünnep tiszteletére elhozott adományok - játékok, bútorok, technikai eszközök, ruhaneműk stb.- garmadája is jelezte. A Lovagok Nagyperjele, Dr. Simóka Tamás is arról beszélt, hogy a falu szociális helyzete, az itt élők nagytöbbségének a sorsa, szinte kikövetelte tőlük azt a "szívbéli támogatást, amely Kétpó után Jász-Nagykun-Szolnok Megye második lovagrendi településévé tette Tiszaburát. Köszönhetően a Lovagrend tősgyökeres burai tagjának, id. Farkas Lászlónak, aki a kulturális tárcánk lokálpatrióta tanácsosaként mindig is szülőfalujára igyekezett irányítani a segítők figyelmét. "A falut jellemző élni akarás, a legapróbb értékeket is megbecsülő összefogás lehet csak építő záloga Tiszabura jövőjének" - említette ezzel kapcsolatosan id. Farkas László, kinek szavai után Szepesváriné Balogh Julianna tiszteletes asszony és Baranyák Béla plébános úr ökomenikus akarata szentelte és áldotta meg a település kopjafáját, s lovagrendi emléktábláját. Hirdetve a múlt tiszteletét , a jelen hitét, s a jövő boldogabb reményét!

...Hogy ezek után "beinduljon" az igazi majális: Az elkészült ételek jó ízével, a mindenkit egytál gulyással megtisztelő vendégszeretettel, a csetlően - botlóan is kedvesen népszerű Karcagi Trió hangulatkeltő zenéjével, a Sátoraljaújhelyi ROMANO SUNO Hagyományőrző Együttes legautentikusabb cigány-folklórjával, a két szomszédvár, Bura és Szalók fociderbijével, a gyerekekre különösen összpontosuló figyelemmel, a sztárvendég, Csóré Béla fáradhatatlanul kitartó színpadi remeklésével...

Percze Miklós
Kezdőlap | Tiszabura | Intézmények | Napjaink | Tallózó | Oldaltérkép


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe