TISZABURA

keres

A tartalomhoz

Főmenü:


id. Farkas László

Tiszabura > Akikre büszkék vagyunk > Napjainkban
id. Farkas László

A Szent Lázár Rend Lovagja
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának főhivatalnoka
Tiszabura díszpolgára 

2002. nyarán, a budapesti Szent Imre Templomban ütötték lovaggá
a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának főhivatalnokát,
id. Farkas Lászlót, aki a megtisztelő cím elnyerése kapcsán beszélt életéről, munkájáról, terveiről és célkitűzéseiről honlapunk látogatóinak.


Édesapám kezdetben egyszerű kétkezi munkás volt, esti tagozaton végezte el az általános iskola nyolc osztályát, majd a szövetkezet kocsisaként, később traktorosként dolgozott. Mindenki törekvő, munkájának élő embernek ismerte, családunk a 60-as években az elsők között költözött be a roma telepről a faluba - emlékszik vissza gyermekéveire.
A három fiútestvér mindegyike szakmát tanult, az 1956-ban született László a karcagi gépészeti szakközépiskolában szerzett mezőgazdasági gépészi, később technikusi végzettséget, s másfél évtizeden át a szarvasi állami gazdaság művezetőjeként dolgozott. Több felsőfokú szakképesítés megszerzése után egy kereskedelmi Kft. igazgatóhelyettesi posztját töltötte be, később szaktanácsadó-üzletkötő vállalkozóként tevékenykedett.
38 évesen, háromgyermekes családapaként kezdte el pécsi főiskolai, majd egyetemi tanulmányait (1997-ben és 2002. nyarán vette át diplomáit), jelenleg doktori disszertációja megírására készül.
1998-ban pályázat útján nyerte el a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának tanácsosi állását, 2001-től főtanácsos, majd a kormányzati főtisztviselőként az államigazgatás ún. "300 fős elitcsapatához" tartozik.
A rendszerváltás évei óta aktív közéleti, politikai tevékenységet folytat. Többször indult polgármesterjelöltként, a helyi képviselőtestületben tenni akarásáról, eltökéltségéről tett tanúbizonyságot. A parlamenti választások során - bár nem jutott mandátumhoz -, a roma származású jelöltek közül a legjobban szerepelt. Országosan ismert politikussá, közéleti szereplővé akkor vált, amikor a Fiatal Romák Országos Szövetségének elnökévé, és az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat tisztségviselőjévé választották.
Az 1990-es évektől, a rendszerváltás és az Európai Unió-s kisebbségi normák elfogadása után a cigányság számára is lehetővé vált, hogy az országos politikában képviseltesse magát. Azóta törekszünk arra, hogy a roma emberek helyzetén, sajnálatosan alacsony életszínvonalán javítsunk, hogy a közeljövőben a fejlődésnek látható eredményei mutatkozzanak.
1991-ben a Roma Parlament ülésén, az ország 32 településéről érkező küldöttek javaslatára jött létre a Fiatal Romák Országos Szövetsége, amelynek elnökévé választották. A szervezet cigány fiatalok, munkanélküliek oktatásához, továbbképzéséhez, munkához juttatásához nyújt segítséget. 1993-ban, az országban elsőként, sikeres felvételi előkészítők után, 16 roma fiatalt sikerült bejuttatniuk tanárképző főiskolára. Közreműködésükkel azóta az ország egyetemein, főiskoláin számos hallgató vehette át diplomáját.
Minisztériumi munkája során a hazai cigányság kulturális, művelődési ügyeiben jár el, törvényelőkészítő munkát végez a kormány számára. Feladatainak bővülésével néha több száz pályázat, kérelem, ügyirat megy át kezei között, ilyenkor a kora hajnali órák is íróasztala mellett találják. A hétvégeken gyakran kap meghívást az ország különböző településeire előadások tartására, a minisztériumi programok bemutatására. Kikapcsolódást a kertészkedés, a ház körüli munka, a barkácsolás, az unokák körében eltöltött néhány óra jelent számára.
Munkájának, közéleti tevékenységének elismeréseként a Szent Lázár Lovagrend az elmúlt évben fogadta tagjainak sorába. A rend, több évszázados hagyományainak megfelelően, a legelesettebb, leginkább rászoruló emberek helyzetén próbál javítani. Menedékházakat tartanak fenn, élelmiszert, ruhaneműt, kisebb pénzbeli segélyeket osztanak hajléktalanoknak, hátrányos helyzetű gyerekeknek, fiataloknak. Magányos idős embereket, betegeket látogatnak, gyógyászati eszközök adományozásával javítják a kórházak egészségügyi felszereltségét. Támogatásukkal több munkahelyteremtő program indult el hazánkban, nemrég kezdték meg a magyarországi Roma Kulturális Központ építését.
Munkám során számos elismerésben, megtiszteltetésben részesültem, de amire azt hiszem, a leginkább büszke lehetek, hogy mindeddig egyedüli cigány emberként, a rend tagjainak sorába léphettem" - tudtuk meg községünk új lazarista lovagjától.
"Lehetőségeim szerint, lakóhelyemen belül is próbálok mindent megtenni, hogy romák és nem romák jobb anyagi körülmények között, egymást tiszteletben tartva, békességben és nyugalomban együtt munkálkodva járuljanak hozzá községünk fejlődéséhez."

A Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend


A lovagrend krisztus egyik tanítványáról, Szent Lázárról kapta elnevezését, aki a hagyomány szerint térítő útjai során hazánk területére is eljutott. Hívei és követői a betegek és rászorulók számára kórházakat, menedékházakat alapítottak.
A középkor folyamán Európa számos országában tartottak fenn iskolákat, trmplomokat, kórházakat, majd a keresztes háborúk idején szerveződtek lovagrenddé. Jelképük a zöld, nyolcágú máltai kereszt. A 18. századtól napjainkig a szervezet vezetői (nagymesterei) a francia, majd a spanyol királyi család tagjai közül kerülnek ki.
Hazánkban már első királyaink segítették működésüket, s a szocializmus évei után újra folytathatják jótékonysági tevékenységüket.Kezdőlap | Tiszabura | Intézmények | Napjaink | Tallózó | Oldaltérkép


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe