TISZABURA

keres

A tartalomhoz

Főmenü:


Berrár kupa 2008 - 2007

Napjaink > Sportos hírek


Berrár kupa 2008 Tiszabura


6 megye, 20 csapat, 400 1999. jan. 1. után született gyermeklabdarúgó, 4 pályán 64 mérkőzés, mintegy 5-600 néző, szurkoló: röviden így foglalhatnánk össze az augusztus 30-ai, napfényes szombati napon rendezett, remek hangulatú
IX. Dr. Berrár Mihály Labdarúgó Vándorkupa (U-9) rövid statisztikáját.

Sok-sok ügyes kisfiú és kislány játéka, megoldása késztette tapsra a szép számban megjelent nézőközönséget. Rengeteg gól, fejes, kapáslövés, ügyes, cseles megoldás szórakoztatta a partvonal mellett állókat. A csoportmérkőzések után már nem lehetett hibázni, csupán a győztesek érhettek el jó helyezést.

Érdekesebb eredmények:

FTC - Kecskemét 3-2, Kecskemét - MTK 1-0, Ózd - Szolnok 2-1 Jászberény - Eger 1-0, Tiszabura - Budapest Honvéd 2-1, FTC - Debrecen 3-0

A magyar labdarúgás egyik legendája, Dr. Fenyvesi Máté fővédnökségével folyó torna kapcsán elmondhatjuk, hogy kitűnő hangulatú, remek mérkőzéseket láthattunk, ahol feltűntek a jövő magyar labdarúgásának legnagyobb ígéretei is.
Az apró labdarúgó palánták díszvendégünktől, Fenyvesi doktortól, illetve Farkas László polgármestertől vehették át a jól megérdemelt különdíjakat.

 • A torna gólkirálya: Kovács Nikolasz (FTC),
 • a legjobb kapus Benei Krisztián (FTC),
 • a legjobban cselező játékos: Puskás Zalán (Debrecen),
 • a legjobb irányító: Puskás Richárd (Kecskemét),
 • a legjobb védő: Engelhard Dominik (Kazincbarcika)
 • a legjobb kislány-labdarúgó: Nagy Heléna (Tiszabura),
 • a legjobb hazai játékos: Babó Norbert,
 • a legsportszerűbb csapat: Tiszafüred,
 • a legnépszerűbb edző: Béres Csaba (Kazincbarcika)


Összegzésként elmondhatjuk, hogy a foci igazi ünnepének számított ez a nap, örömkönnyekkel és kisebb drámákkal, de természetesen a legfontosabbat a részvétel, a játék öröme, a feledhetetlen élmények szerzése jelentette.

A végeredmény kihirdetésekor a múlt (Dr. Fenyvesi) és a jelen foghatott kezet, amikor a résztvevő csapatok vezetőinek, képviselőinek díszes serlegek, okleveleket adományozásával ismertük el áldozatos munkájukat, s kiváló teljesítményüket. A torna győztesének járó vándorkupát Tárcza Zoltán (a torna ötletgazdája, főszervezője, s szinte egyszemélyes lebonyolítója) adta át a ferencvárosi fiatalok kapitányának (jelenleg a zöld-fehérek és a Honvéd labdarúgói szereztek a torna története folyamán két-két elsőséget, így jövőre a két patinás fővárosi együttesnek nyílik lehetősége a kupa végleges elhódítására).

1. Ferencváros
2. Debreceni Olasz Focisuli
3. Hírös ÉP Kecskemét
4. MAC-MTK Budapest
5. Karcagi VSE
6. Törökszentmiklós
7. Kazincbarcikai BFC
8. Tiszafüred
9. Jászberényi SE
10. Egri Városi Sportiskola
11. Zagyvarékas
12. Berekfürdő
13. Ózdi FC SI
14. Szolnok MÁV-MONDI
15.
Tiszabura SE
16. Kunhegyesi Dózsa
17. Budapesti Honvéd
18. Fegyverneki NKSK


Futballal a rasszizmus ellen

A Mahatma Gandhi közhasznú szervezet és a Fiatal Romák Országos Szövetsége közös rendezésében augusztus 29-30-án, "Focival a Rasszizmus Ellen" elnevezésű "Multikulturális Ifjúsági Labdarúgótornát" rendeztünk községünkben. A programban a hangsúlyt a rasszizmus elleni eredményes küzdelemre helyeztük, hogy a futball különböző rasszokon, nemzeteken, országhatárokon átívelő népszerűségénél fogva, egymás kultúrájának, identitásának jobb megismerésével, tolerálásával "építsünk hidat" a különböző bőrszínű nációk, illetve többség és kisebbség között.
Az első napra kiírt csoportmérkőzéseken 6 csapat vett részt, melyet meggyőző játékkal a karcagi együttes nyert meg, s vitt magával 5 pontot a másnapi rájátszásra. További sorrend: Budapest afro válogatott 4, Tiszabura 3, Abádszalók 2, Kunmadaras 1, Tiszaroff 0 bónuszponttal.
A következő nap kezdődhettek el az izgalmas rájátszás fordulói. Közönségszórakoztató, jó mérkőzéseket láthatott a szurkolók népes tábora. A karcagi gárda az első napi jó szereplést nem tudta megismételni, s az elért két győzelem és három döntetlen nem bizonyult elegendőnek a tornagyőzelem megszerzéséhez.

A program egészét tekintve elmondhatjuk, hogy színvonalas, jó hangulatú sportrendezvénynek adhattunk otthont, ahol - a díjátadást lebonyolító Farkas László polgármester és Gibril Deen, a Mahatma Gandhi egyesület vezetője, a rasszizmus elleni küzdelem magyarországi "nagykövete" szavait idézve, sikeres propagáltuk a faji megkülönböztetés elleni küzdelem előremutató, nemes jelszavait.

A torna végeredménye:

1. Tiszabura
2. Karcag
3. Budapest
4. Abádszalók
5. Kunmadaras
6. Kisköre
7. Tiszaroff


Ha egy a szívdobbanás

Sok-sok kis aprószent. Felhőtlen öröm és kacagás. Felnőtt balsorsa ide, vagy oda, ma is csodákra képes a foci. Ha pattog a labda, múlik a bú, még akkor is, ha pityereg a vesztes. Őket még nem rontottuk el! Nem is szabad!

Ez utóbbi titkát, nyitját feszegeti ezeknek a kis aprószenteknek IX. alkalommal helyet adó Berrár Kupán Tiszabura polgármestere. A díszvendég, a ma is méltán népszerű "Tüske", azaz dr. Fenyvesi Máté, aki már az aranycsapat nagyjaival is 19-szer öltötte fel a válogatott mezt, a dicső múlt sikertitkait ecsetelve buzdít a játék szeretetére, örömeire, valamint a tehetséget sikerré formáló kitartásra, alázatra és akaratra.

A pódiumon szót kér a rasszizmus elleni küzdelem magyarországi élharcosa, Gibril Deen is, aki már-már tiszaburai törzsvendégként nyomatékosítja: A pályán mindenkinek egyformán zöld a fű, egyforma a kapu, ahol nincs ellenség, csak nemes ellenfél. Legyen valaki kicsi, nagy, fekete, vagy fehér. Álljunk fel és hallassuk hangunkat, hogy ez így is maradjon! - üzeni az ekkorra már a többszáz fős sportolói és drukker seregnek.

És a gyerekek játszanak. Kislányok és kisfiúk együtt, egymásért, a mi a Góliát mozgalom talán legnagyobb közösségformáló titka. Örömökkel és könnyekkel, a szervezők, akik közül külön ki emelni az igazi szívember, mindenes, ötletgazda Tárcza Zoltán Tanár Úr szerepét, mindent megtesznek azért, hogy itt mindenki csak győztes lehessen, hiszen majd minden csapatnak jut az értékes díjakból.

Ezek után Gibril Deen Úr is elégedetten dörzsölheti a tenyerét, hiszen a pálya azoké lesz, akik a focival akarnak tenni a rasszizmus ellen. Ők már kicsit öregecskébbek az előző főszereplőktől, de a pályán bizonyították a couberteni gondolat érvényességét: BÉKE VAGY TE SPORT!

Pardon, most a foci, de öröm látni a cigány, arab, néger labdarúgón, hogy számukra most a részvétel volt a fontos, az, hogy hallassák szavukat: Elég volt azokból , akik tönkre akarják tenni ezt a nyugalmat! Ha másért nem, ezért kijár nekik a köszönet, a gyerekekkel együtt. No meg a "szíveslátás", amire Tiszabura ezúttal is büszke lehet.

Hogyan is énekelte Gibril az egykori népszerű dalt? "We shall over..." Igen, győzni fogunk, ha egy a szívdobbanás. Ez utóbbiban pedig senki sem kételkedhetett 2008. augusztus 30-án, a zöld gyepen, ahol sárga lapot kapott a rasszizmus. Aki nem így gondolja, annak kijár a piros is, nemcsak itt, a világ összes stadionjában: a kicsiny falucska "libalegelőjétől" kezdve egészen a Wembley felújított szentélyéig! Háát! Ezért kell sokunknak időben labdába rúgni, amíg nem késő!

Azért, hogy a nagyon messzire hangzó nyugodt szó legyőzzön minden uszító ordítást.

Percze Miklós
2007Egy kis település nagy eseménye


2007. szeptember 15-én, szombaton 10-órai kezdettel került megrendezésre a tiszaburai sportpályán a VIII. Dr. Berrár Mihály Labdarúgó Vándorkupa.
15 csapat részvételével ismét hatalmas sikert aratott a sportrendezvény az
U-9-es korosztály számára. A község polgármestere, Farkas László és
Tárcza Zoltán a torna főszervezője köszöntötte a csapatvezetőket, a mérkőzéseket megelőző technikai értekezleten. A csapatok 3 pályán 5-ös csoportokban körmérkőzések során dőlt el, hogy ki jut a felsőházba, illetve ki játszik az alsóbb helyezésekért. A várakozásnak megfelelően a csoportokból a Ferencvárosi TC, Kazincbarcikai LC, Eger LC Sportiskola és a Jászberényi LC csapatai emelkedtek ki.

A II. fordulóban az egyenes kiesési rendszerben viszont kissé borult a papírforma és a kapott gól nélküli FTC a büntető párbajban alul maradt a végén 3. helyen végzett Jászberénnyel szemben (0:0; büntetőkkel 2:1),s csak a 4. helyet szerezte meg a tavalyi bajnokcsapat.
A Kazincbarcika nevető harmadikként a legjobb 3 gárda közé "verekedte be magát", és megbízható, jó teljesítménnyel lett a torna idei bajnoka.

A hazai team a tavalyi esztendőhöz képest négy helyet javítva a középmezőny elején a 7. helyet szerezte meg.
Az eredményhirdetés a Ferencvárosi Öregfiúk és a Tiszaburai Öregfiúk
(8-6) mérkőzés félidejében történt meg.

A különdíjakat Dr. Fenyvesi Máté 75-szörös válogatott labdarúgó, a torna fővédnöke és a Ferencvárosi Öregfiúk csapatából: Dr. Juhász István, Novák Dezső, Csikós Gyula válogatott labdarúgóktól vehették át az apró labdarúgó „palánták”.

A helyezésekért járó kupákat, érmeket, okleveleket a település polgármestere és a torna főszervezője adták át a csapatkapitányoknak.

Érdekesebb eredmények:

I. fordulóban: Karcag- Jászberény 0:4
Honvéd- Kecskemét 0:3
Tiszabura- Ferencváros 0:4

II. fordulóban: MTK- Diósgyőr 2:1
Kazincbarcika- Kecskemét 1:1 büntetőkkel 4:3
Eger- Szolnok 0:0

III. fordulóban: Fegyvernek- MAC MTK 0:0
Nyíregyháza- Abádszalók 1:0
REAC- Karcag 1:1


VÁNDORKUPÁT a
Kazincbarcika LC csapata vehette birtokba egy évre.
2. Eger LC Sportiskola
3. Jászberény LC
4. Ferencvárosi TC
5. SC Hírös-ÉT Kecskemét
6. Szolnoki MÁV-Mondi
7.
Tiszabura SE
8. MAC-MTK Budapest
9. Fegyvernek NKSE
10. Diósgyőr Borsodi SI
11. Nyírsuli Nyíregyháza
12. Abádszalók GMFC
13. Rákospalotai EAC
14. Karcag VLC
15. Budapesti Honvéd

Különdíjak:

 • Gólkirály:Dragoner Filip (FTC) 9 találat
 • Legjobb irányító játékos: Lázi László (Kazincbarcika)
 • Legjobban cselező: Szegő Patrik (Kazincbarcika)
 • Legjobban szerelő: Bárkányi Márk (Jászberény)
 • Legügyesebb kislány labdarúgó: Madarassy Kitti (Eger)
 • Legjobb kapus: Nádasi Olivér (FTC)
 • Legjobb hazai játékos: Csonka Erik Zoltán
 • Legsportszerűbb csapat: Budapesti Honvéd
 • A legjobb nevelő edző: Koós Károly ( Kecskemét)


A mérkőzés után baráti találkozóval és autogramok osztásával fejeződött be ez a ragyogó sportnap.

Köszönjük a felejthetetlen sportrendezvényt a szervező gárdának.

Kiss Tamás és Hajdú Szabolcs
Tiszabura


Ezek a Góliátok jövőnk Dávidjai

Nem túlzás: felejthetetlen élmény részesei lehettek szeptember 15-én azok, akik játékosai, vendégei voltak a VIII. Berrár Mihály U-9-es gyermek labdarúgó tornának. A siker elsődleges biztosítéka a jó szervezés volt, ami megalapozta a rendezők, támogatók, szülők, érdeklődők, de legfőképp az alig kilenc esztendős labdarúgó "csemeték" jó hangulatát.

A magyar labdarúgás egyik legendája, Dr. Fenyvesi Máté fővédnökségével folyó mérkőzések három pályán zajlottak, pörgő ritmusban és kiváló színvonalon. A kis labdarúgó "aprószentek", felvonultatva a játék minden szépségét, igazolták: a magyar focinak igenis van jövője, ha átgondoltan, szakmailag megalapozottan vigyázunk tehetségeinkre. Ez utóbbihoz
jó példaként szolgálhat Tiszabura, hiszen ez a kis falu, ahol a cigány kisebbség jelenti a többséget, az önkormányzat segítségével felismerte:
a hagyományőrzés, a kulturális és sportértékek felkarolása igazi kiugrási lehetőséget jelent, esélyt ad mindenkinek, nem is beszélve arról az erőről, amely olyan közösséget formál, ahol nincs helye a kirekesztésnek
és a megkülönböztetésnek.

Ebben a küzdelemben példaértékű lehet Tárcza Zoltán nyugdíjas testnevelő tanár elhivatottsága, aki miután nevet szerzett magának több felnőtt csapat edzőjeként, jó negyed százada szinte az "életét" teszi fel az utánpótlás nevelésére. Úgy is, hogy a torna "atyjaként" megőrzi a falu tudós születte, Dr. Berrár Mihály - a jeles férfiú állatorvosként és a szemészeti kutatásokban ért el kimagasló eredményeket -emlékét, de úgy is, hogy már óvodás kortól neveli a helyi tehetségeket, legyenek lányok, vagy fiúk!

Mindezekkel együtt a pálya most a gyerekeké volt. Örömökkel és drámákkal! A krónika ugyanis szólhat a ferencvárosi gyerekek kapott gól nélkül és veretlenül megszerzett 4. helyéről, akiket a szívósan védekező jászberényi csapat lelkesedése, s jobb büntetőzése fosztott meg a döntőbe jutástól, de szólhat a fáma az egriek meglepetés 2. helyéről, nem is beszélve arról az egyenletes teljesítményről, amely a torna egyik felfedezettje, Lázi László irányításával a dobogó legfelső fokára repítette a kazincbarcikai gyerekeket. A sor hosszú lehet, hiszen a gyenge rajt után a hazai gárda is megemberelte magát, no meg a tehetség és az ügyesség teljes felsorolása is fejezeteket tölthetne meg. Dragoner Filip gólparádéjától kezdve, a legjobban szerelő jászberényi Bárkányi Márk keménységén át, egészen a legügyesebb kislány, Madarassy Kitti fiúkat lepipáló rafinériájáig.

A lényeg azonban a játék öröme, a részvétel volt, no és az, hogy a múlt, a jelen és a jövő foghatott kezet ezen a napon. Máté bácsin kívül olyan "legendák" tisztelték meg a jövő letéteményeseit, mint Novák Dezső, Dr. Juhász István és Csikós Gyula. Nem véletlenül fogalmazott úgy a Góliát FC területi főszervezője, Majoros Attila: "A foci igazi ünnepe volt ez a nap, példamutató szervezéssel, s a gyerekek örömével, ami záloga a jövő focisikereinek."

Vigyázzunk hát rájuk, hiszen megérdemlik!

Percze Miklós
a Góliát Mc Donald's kitüntetettje


Nagy kitüntetés érte a Góliát Mc Donald's ünnepi ülésén Tiszaburát
mivel a gyermeklabdarúgás támogatásáért az

Országos Diáksport Egyesület Elnökség
DÍSZOKLEVELET adományozott Farkas László polgármesternek.

A május 9-én, a Fővárosi Önkormányzat dísztermében megtartott rendezvényen a falu első embere dr. Baksa Lászlótól, a szervezet elnökétől vehette át a díszes bizonyítványt,amellyel a községi és helyi sportvezetőknek az utánpótlás, a tehetséggondozás terén nyújtott kiemelkedő munkáját, eredményeit ismerték el.


Kezdőlap | Tiszabura | Intézmények | Napjaink | Tallózó | Oldaltérkép


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe