TISZABURA

keres

A tartalomhoz

Főmenü:


Alkotótábor

Napjaink > Ez történt...


A Tiszaburai Mńvészeti Alkotótábor megrendezése kapcsán Immár harmadik alkalommal köszönthettünk neves művészeket, alkotókat községünkben. Az idei rendezvény annyiban is újdonságot hozott, hogy míg korábban főként híres festőművészeket láthattunk vendégül, most augusztus 13. és 20. között - a piktúra mesterei mellett - különböző hagyományőrző és népi mesterségek képviselői töltöttek egy kellemes hetet Tisza-parti településünkön. Lukács Mária és Bartis Ilona festőművészeket visszatérő vendégként üdvözölhettük, s művésztáborunkat megtisztelte jelenlétével a pozsonyi Tóth Klára, és Benkőné Kovács Márta is.

A régmúlt korok fegyvereinek neves szakértője, Szedlák István révén a legifjabb korosztály tagjai betekintést nyerhettek a honfoglaló magyarok hadviselésébe, elsajátíthatták a visszacsapó íj használatának csöppet sem könnyű fogásait, megismerkedhettek az ősi magyar díszítőművészet, rézverés remekeivel. Willmann Edit szakértő irányításával kezdetben kissé csáléra sikeredett, később egyre formásabb agyagedények kerültek le a fazekaskorongról, Koloszárné Rideg Julianna pedig a népi szövés rejtelmeibe vezette be az érdeklődő gyerekeket. Különösen népszerűnek bizonyultak a Barta Gyuláné és Vermes Marianna Művelődési Házban tartott foglalkozásai, ahol a fiatalok csuhéjból, tojásból illetve színes papírokból készítettek mókás gyermekjátékokat, valamint batikolással "alkottak" színpompás kelméket.

Egy-egy munkával töltött nap után a művészek, mesterek kikapcsolódását változatos szabadidős programok szolgálták. Megkóstolhatták a most is kitűnően sikerült tiszai halászlevet, az egyedi recept alapján készült - Gecse Béla-féle - birkapörköltet, s korahajnalig tartó zenés, táncos rendezvényeken felhőtlen hangulatban múlatták az időt.

Az Alkotótábor ideje alatt született festményekből, alkotásokból az augusztus 19-ei ünnepség keretében nyílt kiállítás, ahol a művészek - megköszönve a szíves vendéglátást - néhány remekbe sikerült munkájuk felajánlásával gazdagították a községi önkormányzat gyűjteményét.

Vendégeink elmondása szerint a rohanó városi élet után igazi élményt, kikapcsolódást jelentett számukra a gyönyörű tiszai környezetben eltöltött egy hét, ahol a vendéglátók kedvessége, az itt élő emberek szeretete, barátsága tette számukra feledhetetlenné ezeket a napokat.


A Tiszaburai Művészeti Alkotótáborról bővebben...>>
Kezdőlap | Tiszabura | Intézmények | Napjaink | Tallózó | Oldaltérkép


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe