TISZABURA

keres

A tartalomhoz

Főmenü:


A jövő Tiszaburája

Tiszabura


A szolnoki Településrendezési és Műszaki Társulás tervezőmérnökei a község vezetőinek elképzelései alapján nemrég készítették el Tiszabura településrendezési tervét, amely a következő évekre, évtizedekre határozza meg községünk fejlődésének menetét, foglalja magában a jövő időszakra a falu szépítése, csinosítása, vonzóbbá tétele kapcsán megfogalmazott célkitűzéseket.

A tervek szerint községünk megközelíthetősége, infrastruktúrája jelentősen javulna az országos fejlesztési tervekkel összhangban álló Heves felé vezető főút valamint az új tiszai közúti híd megvalósulásával, a tiszaroffi központi szennyvíztisztító telep és a tiszaburai szennyvízhálózat kiépülésével, 8 km burkolat nélküli belterületi út aszfaltozásával, illetve a rossz karban lévő útszakaszok felújításával, modern piaccsarnok felépítésével.

2008-ig meg kívánjuk valósítani ivóvízminőség-javító programunkat, hogy a magas vas és arzéntartalom lecsökkenésével egészséges ivóvizet biztosítsunk a lakosság számára (terveink között szerepel a vízműtelep teljes rekonstrukciója, új artézi kutak fúrása is). 2009-re megvalósul a csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése, a külterületi vízrendezés, ugyanerre az időszakra tervezzük az értékes növény- és állatvilág lakóhelyét jelentő folyó menti körzet védett területté való nyilvánítását.

A falu turisztikai vonzerejének növelése, mindannyiunk pihenése, felüdülése érdekében korszerűsítjük meglévő szabadstandunkat (partrendezés, megfelelő kiszolgáló épületek létesítése), valamint a "Káposztaföld" kitűnő homokos partján strandot, a gát innenső oldalán új kereskedelmi övezetet (tiszai halászatot, horgászatot bemutató szabadtéri kiállítás, főzőversenyek, gasztronómiai rendezvények, igényesebb turisták, nyaralók igényeit is kielégítő szolgáltatások kaphatnak helyet ezen a területen) szeretnénk létrehozni.

Mintegy 26 ha-os területen erdősítést tervezünk, s a ligetek tisztásai adnak majd otthont a különböző szabadtéri programoknak, fogadják az idelátogatókat.
Szabadtéri múzeum, védett növények, állatok bemutatása, községi majálisok, falunapok színhelye, turista-központ, erdei tornapálya, erdei játszótér, a piroskai részen új szabadidőközpont; -tenisz -kézi- és kosárlabda pályákkal, szabadtéri tornaszerekkel, öltözőkkel, továbbá új szabadtéri színpad a Tisza mentén, erdei iskola és oktatási centrum a mai sportpálya helyén.

A természetjáró turizmus fellendítését szolgálná a madármegfigyelő-helyek, kilátók, esőbeállók, tűzrakóhelyek, ismertetőtáblák (a helyben látható flóra és fauna bemutatása), erdei sétautak, a tiszai gáton futó valamint a település központot és az új zöldterületeket összekötő kerékpárutak megvalósítása.

A csónakázó tavat szegélyező új parkerdő mellett a Hősök tere és a református templom térségében létrehozandó közpark továbbá az utcák mentén virágzó fák, színeslombú illatos díszcserjék ültetésével, igényes, dekoratív virágágyások, pihenőpadok létesítésével, a Dózsa Gy. utca díszburkolásával, sétáló utcává alakításával kívánjuk barátságosabbá, hangulatosabbá tenni falunk arculatát.

A turisták fogadását, községünk könnyebb megközelíthetőségét segítené elő a korábban üzemelő pélyi kompátkelő üzembe állítása , valamint ennek közelében új csónak- és kishajó-kikötő kiépítése.

A meglévő parasztházak felújításával, a falusi vendéglátás meghonosításával (terveink szerint a déli, Tiszaroffal szomszédos térségben és Pusztataskonyban kívánunk hétvégi házas üdülő- és pihenőterületet kialakítani), valamint a Honvéd és Dankó utcák meghosszabbításában új lakókörzet létrehozásával könyvelhetnénk el jelentés sikereket.

Terveink megvalósítása természetesen több év, több évtized kitartó munkáját, és sok százmillió forintos beruházásokat igényelnek majd.

Mindezek közép- és hosszútávú megvalósulásával komoly lépéseket tehetünk Tiszabura fejlődése, vonzóbbá tétele, elismertsége terén, melynek révén községünk a felüdülést, falusi romantikát kedvelők kedvelt pihenőhelyévé, modern üdülőfaluvá válhat.
Kezdőlap | Tiszabura | Intézmények | Napjaink | Tallózó | Oldaltérkép


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe